06 октября, 2019

Степові рослини


Я не буду зараз перераховувати всю кількість рослин які ростуть на території Нікопольського району. Покажу тільки декілька які ростуть в нашій Червоногригорівській плавні, та попадаються на очі частіше інших. Безумовно, це і маслина, і шипшина, і червона вовча ягода... Велетенські осокори які помалу кочують до твердопаливних котлів балаганщиків. Але ще є ціла низка реп"яхів які подорожують разом з вашими шнурками та штанами)))




Завжди дивувався, як так може швидко рости трава перетворюючись на ковила якими по степу грає вітер. Трава яку випалюють кожного року по двічі! Яка ж родюча в нас з вами земля... В цих травах знаходять собі затишок не тільки ховрахи з мишами, тут і фазани і зайці, і лисиці, і багато інших тварин і плазунів.


Якщо пройтися плавнею, то побачите безліч червоних від ягід кущів. То шипшина. Це вітамін С, та інші речовини які просто створені для того, щоб червоногригорівці не шморгали носами)
Зараз настала чудова осіння пора, дерева розфарбовуються в червоні, жовті, помаранчеві та світлозелені кольори. Вишукую зараз вікно в своєму робочому часі, щоб гайнути на фотозйомку цього дива.


До речі, осінь це також пора для безпечних прогулянок плавнями) Актуально для тих, хто боїться гадюк та вужів. В нашому регіоні зараз великими темпами розвивається так званий зелений туризм. Це і нікопольська організація Олега Фельдмана, це і марганецька - Мар"яна Корбута. Вже декілька разів бачив групи людей яких привозять з міста в наші плавні, показати ту красу яка в нас під боком. Цей оазис гарячого степу!


Не хочу щоб мої роздуми набували закликового характеру, але БЕРЕЖІТЬ ПРИРОДУ! Вона нам ще знадобиться) Слід пам"ятати, що випалені реп"яхи та чортополох міг стати шикарним кормом для деяких пташок і гризунів. А прибережні чагарі, то корм для річкової риби. прошу не випалюйте та не спилюйте дерев, нехай про те піклується гармонія, та мікроклімат.


З повагою, ваш літописець) Олександр Коваль.

Комментариев нет:

Отправить комментарий